27/2/08

Το δημοτικό συμβούλιο του Λος Άντζελες θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν το μπάνγκαλοου που ήταν η κατοικία του Τσαρλς Μπουκόφσκι από το 1963 μέχρι το 1972 είναι τέτοιας ιστορικής σημασίας ώστε να διατηρηθεί ως κληρονομιά, ενώ το ίδιο το κτίριο είναι ετοιμόρροπο και χωρίς αρχιτεκτονική αξία.

Εκείνη την περίοδο ο Μπουκόφσκι έγραψε το βιβλίο "το ταχυδρομείο" που περιγράφει τη ζωή σ'αυτή την πλευρά της πόλης. Σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση, το συγκρότημα θα ανήκει μεν σε ιδιώτη, χωρίς όμως να έχει το δικαίωμα να το γκρεμίσει ή να το αλλοιώσει, ενώ για το συγκεκριμένο μπάνγκαλοου υπάρχει η σκέψη να συμπεριληφθεί στη βόλτα των αστέρων του Λος Άντζελες.

Ο αντίλογος είναι αναμενόμενος: σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, που θα είχε την ευκαιρία να αποκτήσει κατοικίες καλύτερης ποιότητας για τους κυρίως μετανάστες κατοίκους της που δεν έχουν ακούσει ποτέ το όνομα Μπουκόφσκι, είναι πραγματικά αναγκαίο κάτι τέτοιο? Το συγκρότημα είναι περιφραγμένο και αφημένο στην τύχη του πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα ακόμα και αν συντηρηθεί, να μην εξυπηρετεί συγχρονες ανάγκες κατοικίας.

Αυτό που μου αρέσει σ'αυτή την υπόθεση είναι ότι την απόφαση την παίρνει δημοτικό συμβούλιο που αποτελείται από κατοίκους και όχι από κάποιο κεντρικό υπουργείο, που δε δίνει δεκάρα για τέτοια θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: