13/9/08

Gin and tonic. To ποτό που μας άλλαξε τη ζωή


Προσέξτε τον πληθυντικό: αυτή τη φορά δε μιλάω μόνο για τον εαυτό μου. Ξέρω ότι μιλάω εκ μέρους μιας κοινότητας που χάρη σ'αυτό το συνδυασμό που είμαι σίγουρη ότι προϋπήρχε της δημιουργίας του σύμπαντος, αισθάνεται κάθε φορά με κάθε γουλιά μια ευφορία και μια πλήρωση που λίγες γεύσεις μπορούν να δώσουν.

Την ύπαρξη του gin την οφείλουμε στην Ολλανδία. Πιο συγκεκριμένα, σ'έναν ολλανδό φυυσικό-χημικό-φαρμακοποιό, τον Franciscus Sylvius, ο οποίος το προόριζε για φάρμακο (και είναι φάρμακο) κατά του λουμπάγκο και άλλων ενοχλήσεων.

Σύντομα όμως κέρδισε με τη γεύση του και άρχισε να παίρνει τη θέση που του αξίζει. Η ευκολία παρασκευής το έκανε γρήγορα διάσημο στην Αγγλία, όπου γνώρισε μεγάλες δόξες. Καθώς αρχικά δεν υπήρχε φόρος γι'αυτό το ποτό, στις αρχές του 18ου αιώνα ήταν 6 φορές πιο δημοφιλές από τη μπύρα και έγινε συνώνυμο με την κατάντια των φτωχών. Μάλιστα θεωρούνταν πιο υγιεινό και από το ίδιο το νερό, το οποίο ήταν υπεύθυνο συχνά για κρούσματα χολέρας.
Φυσικά έφερνε άλλα προβλήματα, και οι αλκοολικοί που έφτασαν στο θάνατο ήταν τόσοι που η κυβέρνηση αποφάσισε να κουμαντάρει την κατάσταση επιβάλλοντας φόρο. Η απόφαση αυτή πυροδότησε αιματηρές συγκρούσεις στο Λονδίνο κυρίως αλλά και στην υπόλοιπη Αγγλία. Ρωτήστε τους Άγγλους φίλους σας αν έχουν ακούσει για τα "gin riots", έχω παρατηρήσει ότι αρκετοί το ξέρουν: ήταν από τις λίγες φορές που ο αγγλικός λαός ήταν τόσο ενωμένος. Η κυβέρνηση απέσυρε το μέτρο και κατάφερε να το θέσει σε εφαρμογή το 1751. Από τότε κι έπειτα gin επιτρεπόταν να παράγουν μόνο εγκεκριμένα εργαστήρια, και τότε εμφανίστηκε ο όρος "London Gin".


Την ύπαρξη του τόνικ αλλά και του συνδυασμού του με το τζιν την οφείλουμε στους Άγγλους αποικιοκράτες στην Ινδία. Ήταν γνωστό ότι η κινίνη καταπολεμά την ελονοσία και διώχνει τα κουνούπια που την φέρουν. Έτσι το πρώτο τόνικ ήταν κινίνη αραιωμένη σε νερό. Κάποια στιγμή, για να εξισορροπηθεί η πικρή γεύση του, προστέθηκε το τζιν, που παντρεύτηκε το τόνικ και από τότε του είναι πιστό. Ήταν ένας συνδυασμός που λίγες φορές έχει επαναληφθεί ξανά. Βέβαια, το ποσοστό της κινίνης που περιέχεται στο τόνικ σήμερα είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα και επίσης προστίθεται ζάχαρη. Όμως από τότε ήταν φανερό πως πρόκειται για ένα κοκτέιλ που τα συστατικά του είναι αδιαχώριστα.

Το gin είναι αλκοόλ σιτηρών που έχει αρωματιστεί κυρίως με τους καρπούς του άγριου κυπαρρισιού. Αυτή είναι τουλάχιστον η μετάφραση που βρήκα, διότη η αγγλική λέξη είναι "juniper". Η χαρακτηριστική του γεύση είναι συνάρτηση αυτού του φυτού, όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά πιο πολύπλοκο, καθώς υπάρχουν διάφορες συνταγές για προσθήκες πολλών αρωματικών. Ένα βασικό συμπλήρωμα είναι τα εσπεριδοειδή αλλά ο κατάλογος είναι μακρύς και μπορεί να φτάσει μέχρι την κανέλα και τα ροδοπέταλα.

Το τόνικ εκτός από την κινίνη περιέχει ζάχαρη, νερό και ανθρακικό. Θα έλεγε κανείς πως είναι κάτι απλό και δε χρειάζεται περισσότερη ανάλυση. Όμως στα απλά βρίσκεται το μεγαλείο της ζωής.

Και εξηγούμαι: το gin and tonic φαίνεται να είναι ένα απλό ποτό, αλλά δεν είναι. Ακριβώς επειδή περιέχει πολύ λίγα συστατικά (gin, tonic, παγάκια, λάιμ), οι παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα είναι όλοι πολύ σημαντικοί. Είναι σαν μια ντοματοσαλάτα: είναι νόστιμη μόνο το καλοκαίρι που υπάρχουν ντομάτες από περιβόλια, μαζί με κορυφαίο λάδι. Το ίδιο ισχύει και μ'αυτό το ποτό.

Είναι σχεδόν αδύνατον να βρεις ένα καλό gin tonic σε μπαρ, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι παρεξηγημένο. Οι μπάρμεν πετάνε τα συστατικά τυχαία και πληγώνομια όταν βλέπω να συμπληρώνουν τόνικ από ήδη ανοιγμένα κουτάκια και τζιν της συμφοράς, όταν δε βλέπω λεμόνι αντί για λάιμ το σημειώνω νοερά για να μην το ξαναπαραγγείλω εκεί. Φυσικά, υπάρχουν και μπάρμεν που δεν βρίσκονται πίσω από το μπαρ μόνο χάρη στα μπράτσα τους. Αν ξέρετε τέτοια μέρη παρακαλώ να μας το ανακοινώσετε. To καλό gin tonic πρέπει να κυκλοφορήσει.

To σωστότερο απ'όλα είναι να σας φέρουν το gin σε ψηλό ποτήρι μαζί με τα παγάκια και το tonic σε μπουκαλάκι ξεχωριστά, ώστε να το προσθέσετε οι ίδιοι. Λέω μπουκαλάκι για να ξέρετε αφενός τι μάρκα είναι και για να σιγουρευτείτε ότι είναι φρέσκο. Δεν είναι επιστημονική φαντασία-μου έρχονται ήδη στο μυαλό 2 μέρη στην Αθήνα που το σερβίρουν έτσι. Το σημαντικότερο: η αναλογία σ'αυτό το ποτό είναι θέμα γούστου. Όσες φορές και να αναζητήσετε την συνταγή, θα δείτε διαφορετική αναλογία. Είναι όλες σωστές-πρόκειται για ένα δημοκρατικό ποτό. Όταν η θερμοκρασία και η γεύση του είναι τέτοια που είναι αδύνατον να διαχωρίσετε τις γεύσεις και μοιάζει σα να γεννήθηκε έτσι, τότε έχετε φτιάξει το ποτό που σας αρέσει.

Προσωπικά έχω κάνει έρευνα για το καλύτερο gin. Αν με εμπιστεύεστε, σας εμπιστεύομαι το εξής: το Gordon's κάνει μόνο για βεντούζες. Πλέον τα μπαρ έχουν το Bombay, το Beefeater, το Tanqueray. Και τα τρία είναι παρόμοια πιστεύω, αν και προτιμώ το Tanqueray. Μη ζητάτε "gin tonic". Ζητήστε το gin που προτιμάτε.

Μετά από έρευνες για το καλύτερο gin έχω καταλήξει κάπου. Οι έρευνες έχουν γίνει στο ίντερνετ, σε περιοδικά και σε προσωπικές συζητήσεις. Το αποτέλεσμα είναι το εξής: τα καλά gin συνήθως δεν υπάρχουν σε μπαρ. Υπάρχουν όμως στην Ελλάδα. Gin που ξεπερνούν την ποιότητα αυτών που υπάρχουν σε σούπερ μάρκετ είναι: το Plymouth Gin, το Hendrick's, το Tanqueray 10. Όχι μόνο ξεπερνούν κατά πολύ το κοινό gin αλλά θεωρούνται τα καλύτερα παγκοσμίως και εισάγονται στην Ελλάδα.

Δε μπορώ να πω ποιο είναι το καλύτερο γιατί αυτό είναι θέμα γούστου. Σίγουρα το πιο ιδιαίτερο είναι το Hendrick's που είναι και το βασικό του επιχείρημα: ότι είναι gin για λίγους. Η αλήθεια είναι πως διαφέρει αρκετά, καθώς τα αρωματικά του είναι διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Εκτός από τα ροδοπέταλα, είναι αρωματισμένο και με αγγούρι, κάτι που θα διαπιστώσετε αν το πιείτε σκέτο. Τα άλλα 2 έχουν το ατού του ατόφιου gin. Για μένα, το καλύτερο όλων και χωρίς να είναι το ακριβότερο, είναι το Tanqueray 10. Πρόκειται για gin της γνωστής μάρκας, κατασκευασμένο όμως υπό διαφορετικές συνθήκες, κατ' αναλογία των καλών ουίσκυ που απευθύνονται στους λάτρες. Ε λοιπόν, πολύ καλή κίνηση: πρόκειται για ένα gin που το θυμάσαι για πάντα.

Στη συνέχεια πειραματίστηκα με το tonic. Από τα συνηθισμένα, αρκετά καλό είναι το ΗΒΗ. Το γνωστότερο είναι το Schweppes που θεωρείται και πολύ καλό. Για μένα, το πετυχημένο tonic είναι αυτό που δεν έχει πολύ ζάχαρη. Μετά από έρευνες, πιστεύω ότι το καλύτερο απ'όλα είναι το Fever-Tree: έχει πολύ ανθρακικό, διακριτική πικράδα, ελάχιστη ζάχαρη...όνειρο!

Μπορεί να κοστίζει γουλιά και πενηντάρικο, αλλά θα με θυμηθείτε.

Το λάιμ, όσο πιο φρέσκο, το καλύτερο. Προτιμήστε βιολογικό για να μπορείτε να χαρείτε τη φλούδα άφοβα. Στην ιδανική περίπτωση, το χείλος του ποτηριού είναι περασμένο με μία φέτα λαίμ.

Τέλος, ο πάγος είναι σημαντικός όταν έχετε φτάσει στο απόγειο της απόλαυσης. Για διαφανή ξεκάθαρα παγάκια, πρέπει να έχετε βράσει πριν το νερό. Μιλάμε για παγάκια-βράχους, που λιώνουν αργά και είναι φρέσκα σαν πάγος της Αρκτικής. Μην κοροϊδεύετε: κάποτε, στην Μυτιλήνη, εραστές του gin tonic πίναμε σε μπαρ και δε μας άρεσε. Παραγγείλαμε ξεχωριστά το gin με το tonic για να κάνουμε μόνοι μας την ανάμιξη. Πάλι τίποτα. Μέχρι που καταλάβαμε ότι έφταιγαν τα παγάκια:το νερό του νησιού ήταν υφάλμυρο και κατέστρεφε το αποτέλεσμα, κάνοντας το tonic να φαίνεται ξεθυμασμένο. Όλα παίζουν το ρόλο τους.

Για να είσαστε έτοιμοι στο σπίτι, βάλτε το gin από πριν στην κατάψυξη. Ακόμα και τα ποτήρια. Οι φίλοι σας θα σας ευγνωμονούν.

Το τελευταίο μου επιχείρημα είναι το εξής: και η βασίλισσα της Αγγλίας, gin and tonic πίνει. Για τους φίλους, G&T.
30 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναμένω με αγωνία σχόλιο από Kapamarou!!!

chefauter είπε...

hint gia latreis sto varso kifisia mazi me to set....nai opws ta akous mpolaki me pagakia ,potirime jin, koutaki tonik,
kai diplomenh xartopetseta me topothethmena strathgika freska baton salle kai ola ayta sthn pronomiakh timh twn 6 eyrw

Ερμής είπε...

Μιλάμε για in-depth analysis όχι αστεία!Πάντως κι εγώ απο τα 17 μέχρι τα 24 που έβγαινα κάθε Σάββατο στα κλάμπια τζίν-τόνικ έπαιρνα. Βαριόμουν να δοκιμάσω κάτι άλλο...

KAPAMAROU & SIA είπε...

Ώπως έχει γράψει και η Χρύσα Δημουλίδου:

"Το καλύτερο φιλαράκι ενός άντρα είναι το πουλί του, γι’ αυτό και μόλις ξυπνάει του λέει καλημέρα."

Ε λοιπόν εγώ λέω καλημέρα στο τζιν τόνικ μου.

Α μπα? σε ευχαριστούμε για αυτό το αφιέρωμα, είναι πάντα ωραίο η ιστορική αλήθεια να συναντά τη ρομαντική απόλαυση.

Smells like gin spirit.....

KAPAMAROU & SIA είπε...

Και θα ήθελα να προσθέσω:

It's still the same old story
A fight for gin and tonic
A case of do or die.
The world will always welcome lovers
As gin goes by.

Και ίσως και το ακόλουθο:

Hold me close and hold me fast
The magic spell you cast
This is la vie en gin

When you kiss me heaven sighs
And tho I close my eyes
I see la vie en giiiin

Και να ολοκληρώσω:

You are the dancing queen, young and sweet, only seventeen
Dancing queen, feel the beat from the tambourine
You can dance, you can jive, having the GIN of your life

Α, μπα? είπε...

ωχ Ερμή, θα ήπιες πολλές μπακατέλες

Kapamarou έχεις ταλέντο στην ποίηση. πράγματι, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εκφραστεί αυτό το συναίσθημα

ιακωβος είπε...

T10&T

[για τους εντελως φιλους]

:-)

eleni είπε...

νιώθω λίγο στεγνό το στόμα μου ξαφνικά...γαμώτο! και είναι μόλις 11.26!

Α, μπα? είπε...

ιάκωβε, nice to meet you:)

eleni ναι καταλαβαίνω...αλλά στις 12 θα έχει περάσει πια η ώρα

Kostis είπε...

Πέρα από το κρασί κ μερικές φορές την μπύρα, το Gin tonic είναι το μόνο ποτό που μου αρέσει να πίνω.

Τώρα ξέρω πως θα μπορώ να το απολαμβάνω ακόμη περισσότερο!
:-)

Α, μπα? είπε...

εύγε παιδί μου

Ανώνυμος είπε...

bravo Α μπα!! oti pio katatopistiko exw diabasei!! Aristourgima i parembasi sou!! An xerame k ta magazia pou to serbiroun swsta 8a ta kaname stekia! pros stigmin mono sto circus exw brei Hendrick's

Ανώνυμος είπε...

bravo Α μπα!! oti pio katatopistiko exw diabasei!! Aristourgima i parembasi sou!! An xerame k ta magazia pou to serbiroun swsta 8a ta kaname stekia! pros stigmin mono sto circus exw brei Hendrick's

Ανώνυμος είπε...

H a-mpa milise stin kardia twn apantaxou ginoviwn....Symfwnw me to xaraktirismo aristourgima tou prolalisanta anwnymou kai simeiwnw ta highlights tis anartisis sou pou mas efere ta arwmata tou G&T sti myti kai ayti tin ais8isi stegnou sto stoma, pou oloi xeroume kala:
1."Ξέρω ότι μιλάω εκ μέρους μιας κοινότητας που χάρη σ'αυτό το συνδυασμό που είμαι σίγουρη ότι προϋπήρχε της δημιουργίας του σύμπαντος, αισθάνεται κάθε φορά με κάθε γουλιά μια ευφορία και μια πλήρωση που λίγες γεύσεις μπορούν να δώσουν."
2."Όταν η θερμοκρασία και η γεύση του είναι τέτοια που είναι αδύνατον να διαχωρίσετε τις γεύσεις και μοιάζει σα να γεννήθηκε έτσι, τότε έχετε φτιάξει το ποτό που σας αρέσει."
3."το Gordon's κάνει μόνο για βεντούζες"
8a dokimasw ti lysi me to brasto nero gia παγάκια-βράχους, που λιώνουν αργά και είναι φρέσκα σαν πάγος της Αρκτικής an kai nomiza oti o trimmenos pagos einai pio endedeigmenos...alli proseggisi isws...opws kai to gin stin katapsyksi, to eixa skeftei, alla nomiza oti den "kanei"...exeis kanei megali ereyna pantws (eyxaristi ereyna me polla litra gin...) sygxaritiria...
Btw, hendrick's servirei kai to pairi daeza stin karytsi....

Α, μπα? είπε...

αγαπητοί μου φίλοι, πολύ χαίρομαι που επανήλθε στο προσκήνιο αυτό το σημαντικό θέμα!

ναι το έχω δει το hendrick's στο circus αλλά θυμάμαι ότι η τιμή του ήταν εξωφρενική...ή όχι?

για τον τριμμένο πάγο έχω να πω ότι είναι πολύ ωραίος οπτικά αλλά λιώνει γρήγορα και το ποτό αρχικά νερουλιάζει και μετά ζεσταίνεται...χρειάζεται σκληρός πάγος για να διατηρηθεί η αναλογία.Το gin στην κατάψυξη είναι μια χαρά, το μόνο που αλλάζει είναι η πυκνότητά του (γίνεται πιο παχύρρευστο) αλλά αν σου φαίνεται εξτρήμ και το απλό ψυγείό κάνει.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!!! μου δίνετε έναυσμα για περαιτέρω "έρευνες"
αυτο το μέρος στην Καρύτση δεν το ξέρω καν. Είναι σπαρταριστό το gin and tonic εκει? και οι τιμές?

Ανώνυμος είπε...

Την τελευταία φορά το πλήρωσα στο circus κανονικά, αλλά μάλλον έχει σημασία σε ποιόν barman θα πέσεις. Εξάλλου το συγκεκριμένο μαγαζί ότι θελει χρεώνει.

Ανώνυμος είπε...

xaxa...spartaristo kai me "tragani allegria", opws egrafe kai to a8inorama se ar8ro-diamartyria gia ta nerwmena g&t's tis a8inas .... oi times ok an en8ymoumai kala...

Α, μπα? είπε...

:):)τότε δεν είμαι one of the cool kids γιατί αν θυμάμαι καλά, με είχαν γδάρει όταν το ζήτησα

ωραία, για το άλλο μαγαζί, πολύ σημαντική πληροφορία! που ακριβώς είναι? εκεί που είναι όλα μαζεμένα γύρω από την πλατεία?

Ανώνυμος είπε...

http://www.athinorama.gr/restaurants/default.aspx?i=1642 to ar8ro pou anefera proigoumenws...
to pairidaeza einai pros klay8mwnos stin Parnassou, dipla sto syllogo... "Parnassos"....pantws tin teleytaia fora pou piga tin anoixi oi times itan normal kai kernagan afeidws...alla epina tanq, opote gia hendrick's...mia dokimi 8a mas peisei....
(nomizw otise exoume mperdepsei oi 2 anwnymoi pou anakalypsame to post sou simera...)

Α, μπα? είπε...

α ευχαριστώ πολύ!
κατάλαβα ότι είσαστε 2 διαφορετικά άτομα :):):)
το άρθρο θα το διαβάσω σίγουρα, κανονικά πρέπει να δημιουργηθεί κίνημα κατα του ξενερωτου τζιν τόνικ

Paliakos είπε...

Ανώνυμε 2 νομίζω οτι τελικά η στροφή προς Hendrick's πρέπει να είναι άμεση... Με λίγη καλή βοήθεια από την Α μπα! θα βρούμε κ το σωστό μαγαζί για τα after work drinks

Α, μπα? είπε...

α εγώ όλο στα ίδια και στα ίδια πάω, απο σας περιμένω! πάντως, στο σπίτι μου έχει καλά:):)

Paliakos είπε...

Προσθέτω για να έχουμε γνώση ΟΛΟΙ

Baires (Σίνα & Σκουφά): Ομορφα σερβιρισμένο Hendricks με το αγγουράκι του και 10€

Botega (Καλληρόης): 10€ το Hendricks ΧΩΡΙΣ ΑΓΓΟΥΡΙ

Details (Χαλάνδρι): ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ - 9€ ΤΟ Tanqueray γιατί έτσι του ρθε του barman!!

barrister είπε...

Mia apo ta idia Bartessera 11€ to Hendrick's me tonic kai ... lemoni
Paliake ksexases tin 11ara sto circus, alla me wraia kommeno aggouraki kai ta gnwsta potiria-kanates (ta potiria KOUVADES twn xryswn imerwn tou circus exoun aposyr8ei)...
Thymithika tragiki periptwsi sto bar-bar sto penteliko opou meta apo 3 tanqueray tonic diapistwsa oti exei, an 8ymamai kala 11 to tanqueray (anamenomeno se tetoio magazi, de lew) kai 4,5 to tonic!!!!

Paliakos είπε...

Θα ήθελα να ενημερώσω εδώ, μιας κ είναι το Post που μας αντιπροσωπεύει εμας τους τζινοβιους ότι έχουμε μπεί για καλά στην εποχή της φράουλας και μπρούμε όμορφα κάνοντας μια μικρή αποχή από το αγγούρι στο Hendricks μας να βάλουμε τη φράουλα στο Tanqueray μας (κομμένη στα 2 κατά προτίμηση)
Φιλιά

barrister είπε...

Στην καρδιά της εποχής της φράουλας λοιπόν! Δεν πιστεύω ότι λείπει το περί μπρουσκέτας ευαγγέλιον από το απόλυτο ποστ για το ποτό που όλοι αγαπήσαμε. Και δεν είναι ποτέ αργά να συμπληρώσω πως ό,τι τζιν και να πίνουμε, η μπρουσκέτα σολωμού στο circus είναι ο,τι πιο ταιριαστό για να το συνοδεύσουμε. Ιδίως όταν πίνουμε χεντριξάκι σε χαμηλό με λίγο τόνικ και αγγουράκι, απλά δεν υπάρχουν λόγια.

ΥΓ. δεν το λέω για να διαφημίσω το circus, το λέω για να το αντιγράψουν και τα άλλα μαγαζιά (τώρα που έφερε χεν και το εν δελφοίς ας πούμε)να μην πίνουμε με τους ξηροί καρποί for crying out loud!

Α, μπα? είπε...

μου τη σπάει το circus αλλά για πες, η μπρουσκέτα είναι δωρεάν ή μπα?

barrister είπε...

Δωρεάν δεν είναι, αλλά αξίζει και γ'αυτό μας αναγκάζει να επιστρέφουμε και να συγχωρούμε όσα μας τη σπάνε κατά καιρούς στο παραπάνω μαγαζί (που δεν διακρίνεται για τη γενναιοδωρία του ούτως ή άλλως)....για αυτό εισηγούμαι τη διάδοση της μπρουσκέτας και σε άλλα μέρη...

Α, μπα? είπε...

ναι, βασικά γι'αυτό μου τη σπάει το circus, επειδή δεν είναι γενναιόδωρο οπότε τηρώ μποϋκοτάζ. Ωραίος θα είναι ο σολωμός πάντως! εμένα μαζί με το τζιν μου παει το μαρούλι (!) και το ρόστι

Α, μπα? είπε...

ME LENE KYRIAKAKH KATERINA GENNHUHKASTO HRAKLEIO THS KRHTHS KAI DEN TO DOKIMASA POTE AYTO TO POTO... THELO NA PIO ENA POTO ME TON TZORTZ OPOY KATSEI TO TYXERO!!!