24/12/08

1647 - η χρονιά που τα Χριστούγεννα πέρασαν στην παρανομία

Τα Χριστούγεννα είναι η εξέλιξη μιας χειμωνιάτικης γιορτής των παγανιστικών χρόνων, που σύμφωνα με τον Ισαάκ Νεύτων, εορταζόταν η χειμερινή ισημερία. Κυρίως ήταν μια ευκαιρία για ανάπαυλα λόγω μείωσης των αγροτικών εργασιών που δημιουργούσε προϋποθέσεις για γλέντι. Μεταμφιέστηκε σε χριστιανική γιορτή που τιμά τη γέννηση του Ιησού γύρω στο 350μΧ αν και πιστεύεται ότι ο Χριστός γεννήθηκε στην πραγματικότητα προ Χριστού, και συγκεκριμένα γύρω στο 7πΧ - 2πΧ.

Αυτό που έχει μείνει αναλλοίωτο είναι ότι πάντα ήταν μια ευκαιρία για διακοπές, για φαγητό και για ποτό-στις μέρες μας έχει προστεθεί και η κατανάλωση. Η συνήθεια της ανταλλαγής δώρων υπήρχε από πολύ παλιά μεν αλλά κυρίως μεταξύ ανθρώπων που τους συνέδεε επαγγελματική σχέση. Οι στολισμοί, τα κάλαντα, το φαγητό και το ποτό όμως ήταν πάντα μέσα στο πρόγραμμα.

Με την άνοδο των Πουριτανών στην εξουσία τον 17ο πολλά πράγματα άλλαξαν. Οι Πουριτανοί υποστήριζαν ότι υπήρχε ανάγκη επιστροφής σε πιο "αγνές" μορφές χριστιανικής ηθικής, εξ' ου και το όνομά τους που προήλθε από τη λέξη "pure". Αυτό κατά τη γνώμη τους σήμαινε ότι η γιορτή των Χριστουγέννων είχε χάσει το νόημά της και από κατανυκτική γιορτή περισυλλογής ήταν ένα ατελείωτο μεθύσι. Το γεγονός ότι δεν ήταν ποτέ μια κατανυκτική γιορτή περισυλλογής δεν τους πέρασε από το μυαλό και με το δημοκρατικό πνεύμα που τους χαρακτήριζε αποφάσισαν να απαγορεύσουν τους εορταστικούς εορτασμούς, αρχής γενομένης το 1647 χαρακτηρίζοντάς τους ως "τα κουρέλια του Κτήνους". Αυτό που τους ενοχλούσε περισσότερο απ'όλα ήταν το έθιμο του "Wassailing" σύμφωνα με το οποίο η κατώτερη τάξη πήγαινε από σπίτι σε σπίτι ζητιανεύοντας και σε αντάλλαγμα έπινε και ένα ποτηράκι στην υγεία της οικογένειας. Φαντάζεστε τα αποτελέσματα...(κρίμα που καταργήθηκε)
Το άλλο που τους απασχολούσε ήταν να μη κλείνουν τα μαγαζιά εκείνη την ημέρα. Αν νομίζουμε ότι ζούμε σε μοντέρνους καιρούς, κάνουμε λάθος.

Από εκείνη τη χρονιά κι έπειτα, κάθε είδους εορτασμός γύρω από τα Χριστούγεννα απαγορευόταν. Αστυνομία κυκλοφορούσε στους δρόμους στήνοντας αυτί στα σπίτια σε περίπτωση που ακουγόταν κάπου κάλαντα-η μυρωδιά ψητής γαλοπούλας μπορούσε να οδηγήσει σε σύλληψη. Αυτό που επιτρεπόταν ήταν το να πηγαίνεις στην εκκλησία αλλά φυσικά, δεν ήταν αυτό που έκανε τους ανθρώπους να χαίρονται τη γιορτή.

Ο κόσμος επαναστάτησε, και επαναστάτησε με πυγμή. Κάθε χρόνο, πριν από τα Χριστούγεννα, κόσμος έβγαινε στους δρόμους και στόλιζε τα σπίτια τραγουδώντας κάλαντα. Οι περισσότερες εξεγέρσεις καταπνίχτηκαν, όχι όμως στο Canterbury. Eκεί οι επαναστάτες κατάφεραν να κυριεύσουν την πόλη. Τα μαγαζιά έκλεισαν, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους τραγουδώντας και πίνοντας αλλά αυτό που έμεινε στην ιστορία περισσότερο απ'όλα ήταν ότι παίξανε ποδόσφαιρο στην περιοχή Burgate.

H απαγόρευση των Χριστουγέννων κράτησε μέχρι το 1660. Με την κάθοδο του Cromwell ο Θεός έστειλε μήνυμα ότι είναι ΟΚ να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα. Δεν έχουμε τολμήσει να τον παρακούσουμε. Φέτος όμως, στην Αθήνα τηρήθηκε η παράδοση των προεορταστικών επεισοδίων. Cause 'tis this time of year!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!

4 σχόλια:

Flonsavardu είπε...

χρόνια πολλά και σε σένα! το λοιπόν, ωραία η ιστορία, και κυρίως δεν την είχα ξανακούσει- έχουμε φάει στη μάπα τη γνωστή ιστορία με το πως προήλθε ο άη βασίλης, αλλά αυτά ομολογώ πρώτη φορά τα ακούω! άντε και καλή πρωτοχρονιά!

eleni είπε...

Ουτε και εγώ τα ήξερα όλα αυτά! Μπράβο! Μα πόσο σοφή είσαι Α,μπα? ;
Χρονια Πολλααααααααα!

κόκκινο μπαλόνι είπε...

Μετά από ατελείωτες ώρες οινοποσίας και φαγητού, τυπικού Christmas spirit, βρήκα λίγο χρόνο να δω και κανά μπλογκ.
Αυτό για να μη μου την πεις που τώρα θυμήθηκα να σχολιάσω!
Εξαιρετικό αφιέρωμα...
Που δικαιολογεί πλήρως και τις "προεορταστικές εκδηλώσεις" στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά και το άνοιγμα των καταστημάτων αυτή τη Κυριακή!
Συγχαρητήρια μανδαμ!

Α, μπα? είπε...

χρόνια πολλά παιδιά, κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!!