4/3/10

Γιατί μερικές φορές θα ήθελα να ζoύσα σε άλλη χώρα

Τελευταία βλέπω φανατικά το my kitchen rules. Επειδή με τον enteka πάντα ανταλάσσουμε πληροφορίες για ριάλιτι (δηλαδή πάντα μου λέει καινούρια), αυτή τη φορά του είπα περιχαρής ότι βρήκα ένα πολύ καλό. Πως είναι? με ρώτησε. Το σκέφτηκα και είπα "σαν το κάτι ψήνεται", πράγμα που δεν είχα συνειδητοποιήσει όσο το έβλεπα. Πράγματι, είναι η αυστραλέζικη εκδοχή του "κάτι ψήνεται". Αλλά από άλλο πλανήτη. Η ιδέα είναι η ίδια, η μία υλοποίηση όμως είναι αυστραλέζικη και η άλλη νεοελληνική με την Σαββοπούλεια έννοια.

Δε θέλω να είμαι από αυτούς που γκρινιάζουν ούτε θεωρώ ότι "έξω" είναι όλα καλύτερα. Βλέποντας όμως την ίδια εκπομπή για το φαγητό βλέπεις τις κολοσσιαίες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Η κουλτούρα του φαγητού όπως εκφράζεται μέσα από την τηλεόραση είναι κάτι πολύ χαρακτηριστικό.   Και ξεινάμε:

1. Οι διαγωνιζόμενοι
Εντάξει, πες ότι εδώ δε μας βοηθάει το DNA. Eίμαστε πιο κακομούτσουνοι από τους Αυστραλούς, πιο κοντοί, πιο τριχωτοί, με μυτόγκες. Αλλά είμαστε και πιο χοντροί. Εκεί δε φταίει το DNA, φταίει το delivery και τα τηγανισμένα λάδια. Άλλο χαρακτηριστικό: το ντύσιμο. Οι Αυστραλές πάνε με τα φορεματάκια τους, με λουλούδια στα μαλλιά, με ελαφρύ μακιγιάζ, με αλογοουρές. Οι Ελληνίδες πάνε στα μπουζούκια. Πάντα. 

φάγαμε τους Αβορίγινες λάχανο αλλά τουλάχιστον προκόψαμε

στην υγειά σου κουμπάρα!
Εxtra: η αυστραλέζικη βερσιόν έχει ομάδες των 2: φίλοι, σύζυγοι, αδέρφια, συνάδελφοι. Οι Έλληνες είναι μόνοι τους.

2. Η διακόσμηση
Εντάξει, οι Αυστραλοί είναι απλωμένοι σε ολόκληρη ήπειρο. Η αξία της γης είναι χαμηλή και το επίπεδο ψηλό. Αυτό σημαίνει αυλές, μεγάλα σπίτια, φως, άπλα. Οι Αυστραλοί φροντίζουν το τραπέζι να είναι διακοσμημένο ανάλογα με το μενού.Θα ήθελαν να είναι Αμερικάνοι αλλά αντιγράφοντας αυτό το "laid back", το χαλαρό, το κοσμοπολίτικο μέρος.
Οι Έλληνες στην καλύτερη περίπτωση θέλουν να αντιγράψουν το Ντουμπάι. Μόλις ανακάλυψαν τη δεκαετία του '90 αλλά το μυαλό είναι ακόμα κολλημένο στο '50. Σεμεδάκια, "προχωρημένες" κουρτίνες,  γυψοσανίδα, λαχανί, Neoset. Μιζέρια.

σαν περιοδικό
σαν εφιάλτης

 3. Το φαγητό
Αχ, το φαγητό! Το φαγητό!
Αυστραλία: Οι συμμετέχοντες δεν είναι τυχαίοι. Δεν είναι μάγειρες αλλά είναι σοβαροί foodies. Φαίνεται ότι έχουν φάει ώρες στην κουζίνα μελετώντας συνταγές απ'όλο τον κόσμο. Ζουν σε μία χώρα με άφθονες καλές πρώτες ύλες και το ξέρουν, παράλληλα εισάγουν ό,τι τραβήξει η ψυχή σου.
Οι συνταγές είναι δύσκολες, ακριβές και απαιτούν τεχνική. Τίποτα δεν είναι προκατασκευασμένο, ούτε τα ζυμαρικά! Όλα τα μπαχαρικά αλέθονται, η κανέλα σπάει, η βανίλια είναι φρέσκια, το ψάρι της ημέρας. Πολλοί έχουν μηχανή για μακαρόνια και φτιάχνουν τα δικά τους νιόκι.  Σ'ένα επεισόδιο κάποιοι χάνουν πολλούς πόντους γιατί βάζουν λάδι τρούφας αντί για αληθινή τρούφα. Οι προσδοκίες είναι ανάλογες ενός πολύ καλού εστιατορίου. Οι περισσότεροι έχουν ξανακάνει αυτά τα φαγητά άπειρες φορές και τα ξέρουν απ'έξω κι ανακατωτά. Μεγάλη σημασία δίνουν επίσης στην εμφάνιση, στα πιάτα, στους χρωματικούς συνδυασμούς.
Ελλάδα: Έτσι εξηγείται γιατί οι μισοί είναι τόσο χοντροί. Παλεύοντας ακόμα να ξεφύγουν από την κρέμα γάλακτος (χωρίς επιτυχία) ψευτοιταλικίζουν λες και Ιταλία σημαίνει μόνο σπαγγέτι και τιραμισού. Δεν έχουν ιδέα από φρέσκα μυρωδικά, νομίζουν ότι το μπαλσάμικο είναι προϊόν φερμένο από τους Ουρανούς που απογειώνει και θαμπώνει τους ιθαγενείς (η πλάκα είναι ότι το κάνει).Όλα βγαίνουν από κουτιά, το μόνο ωμό που βλέπεις είναι το κρεμμύδι και άντε, κανένας μαϊντανός για διακόσμηση. Η αλληλουχία των πιάτων είναι εντελώς άσχετη και καταλήγει σε επιδόρπιο 5000 θερμίδων με σαντιγύ που σε αποτελειώνει φράσσοντας και τις τελευταίες σου αρτηρίες. Οι συνδαιτημόνες θεωρούν ότι η μαργαρίτα είναι κάτι πολύ πρωτότυπο και σχολιάζουν "δεν το είχα ξαναδεί, έχει πολύ αλκοόλ". Γιατί μπορεί να κατεβάζω παϊδάκια αβέρτα αλλά απαπαπα, το αλκοόλ δεν το βάζω στο στόμα μου, είμαι συγκρατημένος άνθρωπος. Αποκορύφωμα οι ντομάτες που μόνιμα βγαίνουν μέσα από κονσέρβα. Στην τηλεόραση βγαίνεις! Κάνε μία προσπάθεια!

κόντεψαν να τους κρεμάσουν επειδή έβρασαν τις γαρίδες αλλά τελικά πήγαν πολύ καλά

κρέας με πατάτες?...
Extra: υλικά από δύο συνταγές στην τύχη
Αυστραλία: πάπια, κρασί, καρότο, σέλερι, κρεμμύδι, φρέσκο θυμάρι, δάφνη, ζωμός από κοτόπουλο (πάντα τον φτιάχνουν επί τόπου) και αλέυρι, αυγά και ελαιόλαδο για τη ζύμη
Ελλάδα: κρέπες, κρέμα γάλακτος, αυγά, ζαμπόν, κίτρινα τυριά, μουστάρδα, κέτσαπ

Βonus fact:
Εκτός από τους συμπαίκτες, βαθμολογία δίνουν και 2 γνωστοί αυστραλοί σεφ, οπότε η μοίρα σου δεν εξαρτάται από τις κατινιές των άλλων.
Extra bonus fact:
Οι Αυστραλοί είναι τόσο γλυκούληδες που όταν μια ομάδα δεν τα πάει καλά στενοχωριούνται (με αποκορύφωμα έναν που μπήκε μετά από κακή κριτική στην κουζίνα για να τους παρηγορήσει). Όταν το φαγητό δεν τους αρέσει λένε σχόλια του στυλ "απογοητεύτηκα γιατί είχα διαβάσει το μενού και περίμενα κάτι πολύ ωραίο". Όταν τους αρέσει κάτι ενθουσιάζονται "γουάου, σοκολάτα!" "ήταν οι καλύτερες γαρίδες που έχω φάει στη ζωή μου". 
Οι Έλληνες: δεν έχω καταφέρει να δω ως το τέλος.


21 σχόλια:

Σικ Γαλότσα είπε...

Άμπα?μπράβο για το κείμενο.
Πραγματικά για το ελληνικό έχει τόσα να γράψει κανείς, αλλά αυτό που μου έιχε μείνει είναι απο ενα επεισόδιο του καλοκαιριού που είχαν πάει στο σπίτι κάποιου και ΑΝΟΙΓΑΝ όλα τα συρτάρια βγάζοντας τα ΕΣΩΡΟΥΧΑ και επαινόντας τον μετά πόσο νοικοκύρης είναι.Ποιά τηλεόραση μου λες εσύ μετά,οι έλληνες θυμούνται την κάμερα μόνο στο πρώτο τέταρτο....

Α, μπα? είπε...

!!!!! θε μου!!!! γι'αυτό αποφεύγω να το βλέπω
(ευχαριστώ πολύ...!)

Ανώνυμος είπε...

καλα ολα αυτα παιδια αλλα σαν το ελληνικο φαγητο ΤΙΠΟΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

έγραψες

Α, μπα? είπε...

άλλο το ελληνικό φαγητό και άλλη η ερμηνεία του στη ελληνική τηλεόραση!

ανώνυμε 6:38 :):):) ευχαριστώωωω:):)

amalthia είπε...

Σικ γαλότσα όντως! Σε κάθε επεισόδιο πάνε και καλά να δουν το σπίτι και ανοίγουν συρτάρια,ντουλάπια κλπ.

Μια φορά μια σήκωσε και το κουβρλι στο κρεβάτι για να δεί αν είναι στρωμένο καλά από κάτω!Τι γυφτιά!!!

Α,μπα? ωραία τα είπες,τώρα θα περιμένουμε καμιά κουβέντα για το νέο real life(sic) πρόγραμμα του αλφα με τις νταντάδες.

enteka είπε...

πολύ καλό! και οι φωτογραφίες με τις συγκρίσεις!!

(τελευταία πετυχαίνω παντού μπροστά μου την αυστραλία: σήμερα τελειώνουμε το australia's next top model s.5 και τις προάλλες ξαναείδα το muriel's wedding την αυστραλέζικη ταινία...)

bourboulithres είπε...

Τελεια ανάλυση!
θα αρχίζω να το κατεβάζω!

Μόλις τώρα εβλεπα το ελληνικο!
Ενα εχω να πω: ο σημερινος παίκτης "Κριστιαν" δεν είχε ξαναμαγειρέψει. Κλου: ειναι γουαναμπι τραγουδιστής wtih an everyday bad hair day.
Το ρυζι (που συνόδευε το παραψημένο κοτοπουλο-μια σταλια) ήταν έτοιμο σε σακουλα (add water and mix) και η ζύμη του για το γλυκο (πιτσα σπεσιαλ με σοκολατα και μπανανες) ήταν του ζυμαρουλη!
Το αποκορύφωμα : τα δώρα που έδωσε στους καλεσμενους ήταν το σι ντι με τα "τραγουδια" του!

Ανώνυμος είπε...

AHAHAHAHAHA den paizesai.. egw to blepw kai mu spane ta neura.. to ellhniko dld.. Exei mia gallothessalonikia h fwteinh tosh kakia kai tosh katinia den xanada.. to australeziko fainetai TOSO TELEIO!!! alla distixws den xerw aptaista agglika opote den mporw na to katebasw kai na to dw thelw ypotitlous!!!

Ανώνυμος είπε...

AHAHAHAHAHA den paizesai.. egw to blepw kai mu spane ta neura.. to ellhniko dld.. Exei mia gallothessalonikia h fwteinh tosh kakia kai tosh katinia den xanada.. to australeziko fainetai TOSO TELEIO!!! alla distixws den xerw aptaista agglika opote den mporw na to katebasw kai na to dw thelw ypotitlous!!!

περαστικός είπε...

Δεν ξέρω αν το Αυστραλέζικο είναι αυθεντικό ή 'στημένο' γιατί δεν το βλέπω. Το ελληνικό είναι αυθεντικό. Αυθεντικοί διάλογοι, αυθεντικές κοιλιές, αυθεντικές βαφές μαλλιών, αυθεντική μιζέρια. Ναι, λοιπόν. Το αυθεντικό είναι και ανεκδιήγητο.
Α,μπα και λίγα είπες.

Α, μπα? είπε...

νομίζω ότι δεν έχει σημασία αν είναι στημένο ή όχι το αυστραλέζικο. Ακόμα κι αν είναι, επέλεξαν να το στήσουν έτσι, κι όχι αλλιώς.

battered couture είπε...

bravo gia to keimeno glukia mou a mpa. einai pragmati tragiko to elliniko. kai oso gia to fagito, opws eipe kai o mixalis mixail se palaioteri Lifo, einai dunaton na etoimazeis orektiko pou legetai kotosfaires?

Ανώνυμος είπε...

Δυο πράγματα θέλω να επισημάνω για την ελληνική βερσιόν.
1:Γιατί οι παίκτες πάντα μα πάντα όταν μαντεύουν το μενού λένε "ίσως θα έχει ΚΑΠΟΙΟ τυρί, ΚΑΠΟΙΟ λαχανικό, ΚΑΠΟΙΟ κρασί, ίσως ΚΑΠΟΙΑ σοκολάτα."
προς τι τόση αοριστία?
2:Όταν σερβίρουν, ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ, γιατί λένε "ΠΙΣΤΕΥΩ να σας αρέσει";Μήπως εννοείς "ελπίζω να σας αρέσει" ή "πιστεύω ότι θα σας αρέσει";
εεεε?ΕΕΕΕΕΕ?

Α, μπα? είπε...

προσοχή στη λεπτομέρεια βλέπω!
αχ το διάβασα και άρχισε να μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι

another george blog είπε...

Και λίγα λες. Αυτό μόνο.

An4dis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αχ Αμπα το μισω αυτο το κατι ψηνεται κ το αλλο το love bites που ξεκατινιαζονται!Και συμφωνω με τη σικατη γαλοτσα,στο ελληνικο οσο ετοιμαζει ο οικοδεσποτης τα πιατα οι αλλοι κανουν επιδρομες στα δωματια κ ψαχουλευουν τα προσωπικα αντικειμενα του κατοχου!Το απολυτο κατιναριο!
Και δε οι βαθμολογιες στο τελος,σα να λενε ο θανατος σου η ζωη μου!!

ελενη

switchblade_sister είπε...

Προτείνω συνεργασία των δύο εταιριων παραγωγής και δημιουργία εκπομπής ρεάλιτι που θα ασχολείται τα μαγειρέματα των Ελλήνων ομογενών της Αυστραλίας.

giraffe είπε...

Παντως οι έλληνες σεφ της Αυστραλιας γαμανε και δερνουνε!
επισης καπου διαβασα πως θα ανακυρηξουν εθνικο φαγητο τους το αρνάκι στο φουρνο με πατατες

ivan είπε...

mia mikri dior8osi, i a3ia tis gis stin australia den einai ka8olou ma ka8olou xamili